2009-04-15 22:23:17

Vyvoj (open|closed)source

Včera jsem si přečetl Linusův rozhovor. A jeho obvyklé: "Nezajímá mě jak se vyvíjí v MS, náš model je lepší...", mě ovšem tentokrát přivedl k tomu, že jsem si řekl "A proč vlastně?" Mnohdy jsem byl svědkem, že po zveřejnění kódu, nabral vývoj věci takový spád, že mu původní autor resp. firma nestačili. Ať už to bylo jádro Linuxu nebo PHP/FI nebo i původně hříčka Barcode Writer in Pure Postscript. Filozofie OSS samotná takovým tahounem není, protože ruku na srdce - na to většina lidí kašle.

Já se domnívám, že hlavním rozdílem a plusem OSS je Project Manager. Takový PM určuje směr vývoje: na čem se bude pracovat a na čem ne, co má jakou prioritu. Zváží všechny podněty, připomínky a některé podpoří a některé zamítne.

OSS project manažera většinou nemá. Kolem projektu se moc nekecá a spíše se dělá. Vytvoří se kus kódu a ten se buď líbí (a dál se na něm dělá) a nebo se nelíbí (a zuřivě se kolem něho dohaduje a kód žije navzdory veřejnosti a nebo zhyne až i autor pozná že je to blbost).

Rozdíl je tedy v tom, že PM zadusí některé nápady hned v počátku, ovšem OSS je zadusí až poté co je prověří praxe. Ideální PM zadusí žádný nebo minimum výborných nápadů. Ale ideální PM neexistuje. Ale OSS existuje.


Posted by Miroslav Suchý | Permanent link
Comments
comments powered by Disqus