2017-05-20 20:59:32

Nová základní škola

Naše holky chodí od dubna do nové základní školy. Spoustu lidí se nás ptá, proč jsme to udělali a v čem je nová škola lepší. Zde je - poněkud obsáhlejší - odpověď.

Předně musím říct, že téměř žádná škola není asi úplně špatná. Ani ta naše bývalá není špatná. Děti dokáží vyrůst a vzdělat se i různým systémům navzdory. Ale také existují školy, které jsou lepší. A také existují různé školy a každému vyhovuje něco jiného - viz zápisek o škole Michaela. A na prvním stupni základní školy více než jinde záleží na učiteli. Takže pokud máte výbornou učitelku tak se jí držte a na zbytek nehleďte.

A ta úplně nejdůležitější věc je aktivní rodič. Pokud se spolehnete, že tato škola "je údajně výborná" a dáte tam děti a za devět let je vyzvednete a budete čekat že vám je někdo vzdělal, tak to je úplně špatně. Získat si informace o školách v okolí je práce. Hodně práce.

Jak poznat dobrou školu?

  • Má škola vizi? - děkan pedagogické fakulty MU Jiří Němec definuje kvalitní školu takto: "Kvalitní škola je ta, která umí dobře popsat své vize, hodnoty, procesy apod., které jsou ve vzdělávání klíčové, a v praxi se snaží je naplnit." Pokud vaše škola nemá vizi, tak nemá za čím jít. Jenom bude plnit zákonné povinosti. Ale to mi přijde jako sakra málo. Vize můžou být různé: "Sounáležitost s přírodou", "Změna je kontinuální stav", "Výuka experimenty". Ovšem být "spádová škola" není žádná vize.
  • Chodí učitelé na kurzy? - zlé jazyky tvrdí, že školství se nezměnilo od dob Komenského. Něco na tom sice je, ale i tak je ve školství mnoho novinek. Já osobně se snažím jít každý rok alespoň na jeden kurz tvrdých znalostí a jeden kurz soft dovedností. Od dobrého učitele bych čekal něco podobného.
  • Prověřujte si "fakta". - Třeba naše původní škola se chlubí takovýmto certifikátem: Aktivní škola Což vypadá velmi dobře. Každý je rád, když je jeho škola aktivní. Ale když se budete snažit zjistit co to vlastně znamená, tak nejdřív zkusíte AktivniSkoly.cz, což po přečtení už není tak skvělé. Ale pak zjistíte, že certifikát od nich není, ale je od ProSkoly.cz, která ten certifikát dá každému, kdo si od nich koupí testy. Což špatné není, ale úplně cool taky ne.
  • Kolik je dětí ve třídě? - Samozřejmě platí, že čím méně dětí tím lépe. A také jak se učitel a ředitel staví k asistentům pedagoga ve třídě. Protože integrovaných dětí s různými specifickými vzdělávacími potřebami ve třídách přibývá a pokud se tato situace neřeší, podepisuje se to na všech zúčastněných.

Kde získat informace o školách?

Tak na to je dost těžká odpověď. V Brně se v Lužánkách pořádá Veletrh základních škol. Ale prezentace je jedna věc a realita druhá. Vlaďka (moje žena) na mnoha školách učila a s některými školami, jejichž prezentace byla výborná, měla negativní zkušenost. Ale rozhodně to může být jeden z faktorů pro rozhodování.

Běžte se do školy podívat. Pokud to nejde a nikdo na vás nemá čas, tak se zřejmě jedná o "spádovou školu".

Proč jsme přestupovali v průběhu roku?

Tak tohle rozhodnutí bylo úplně pragmatické. Hledali jsme vhodnou školu několik měsíců. V jedné škole měli místo jenom pro jednu naši holku a pro druhou neměli otevřenou třídu. Ve druhé škole měli místo pro obě, ale škola byla nově otevřená a bylo vidět že přestupů ve vyšších třídách je tam docela dost. Takže reálně hrozila možnost, že pokud budeme vyčkávat až do září, tak už nebude volné místo. Což se ukázalo být pravda, protože starší dceru brali do třídy jako poslední. Opozdit se o pár dní, tak hledáme dál.

Jak to děti nesly?

Starší dcera (3. třída) neměla nejmenší problém a z nové školy je úplně nadšená. Mladší dcera (1. třída) to nesla hůře a dost jsme se trápili. Ze školy jako takové byla taky nadšená, ale změna samotná byl problém. Ale snad to nezakřiknu, když řeknu že po měsíci a půl už to vypadá dobře.

Scio škola

My jsme nakonec zakotvili ve Scio škole. Nebudu rozebírat proč jsme se rozhodli pro tuto školu. Ale popíšu ty očividné odlišnosti:

  • Škola začíná v 8:30. Což částečně kompenzuje to, že více času spotřebujeme na dojezd. A tak vstáváme dokonce o 15 minut později. Což je sakra znát. Kurz je asi takový že 15 minut ráno se rovná jedné hodině večerního času :)
  • Nejsou domácí úkoly. Učit se mají ve škole. Doma dělají jiné aktivity.
  • Důsledkem předchozího bodu je, že si mohou nechávat všechny věci ve škole. Do školy chodí jenom se svačinou a občas s tělocvikem. Jednou za čas donesou pouzdro a ukázat co udělaly.
  • Ve škole mají předmět "Svět v souvislostech", kde probírají věci, které nejsou zařaditelné.
  • Několikrát měsíčně se vyjíždí mimo školu. Z poslední doby: zvířecí útulek, různá sportoviště...
  • Děti mají vlastní samosprávu. Pokud doloží životaschopnost myšlenky (neboli business plán), tak mohou své projekty realizovat. Z poslední doby: školní morče, bufet provozovaný dětmi...
  • Nezvykle velký počet mužů mezi učiteli.
  • Slovní hodnocení.
  • Velká míra samostatnosti. Děti mají předmět Trivium a samy si určují, zda se budou učit počty, češtinu a v jaké formě (čtení, psaní, sloh). Plus mají povinné úlohy a nepovinné úlohy a samy si volí jaké problémy a příklady budou řešit.
  • Na Facebooku máme uzavřenou skupinu, kam průvodci (tj. učitelé) dávají několikrát týdně statusy a fotky toho na čem děti pracují a co se chystá. V elektronickém rozvrhu je vidět co děti probíraly (až do úrovně každé hodiny).
  • neformální a přátelská atmosféra ve škole - všichni si mezi sebou tykají - tedy i žáci průvodcům

Placená škola

Scio škola je placená škola. Platí se 5000 Kč měsíčně na žáka. Což vypadá jako hodně peněz a že ta škola na tom dost rejžuje. Ale pokud si zjistíte, kolik stát proplácí peněz státním a soukromých školám, tak zjistíte, že pouze doplácíte oč stát platí méně. Plus za to, že ve třídě je menší počet žáků (12 žáků).

Co dělat, když se nedostanete do školy?

Kamarádům se stala nepříjemná věc. Přihlásili dítě na blízkou školu (ale nikoliv na spádovou), ale dítě tam nevzali. Což se vám může lehce stát i u soukromé školy, kde školné platíte. Šli pak na svoji spádovou školu, ale tam se jim paní ředitelka vysmála. Něco ve stylu: "tak to máte smůlu a to máte za to, že jste námi zpočátku pohrdli." Hlavním argumentem bylo, že se nedostavili k nim do školy na zápis. Vaší poviností je dostavit se k zápisu. Kamkoliv. Pokud vás nevezmou, tak byste měli jít na váš obecní úřad/úřad městské části a tam vám musí zajistit školu a v případě nedostupnosti MHD také dopravu do té školy. Bohužel to klidně může znamenat i školu na druhé straně města.

Jiné zajímavé školy v Brně:

  • Labyrinth - úžasná škola; zatím jenom pár tříd; dost drahé školné (až 8000 Kč).
  • ZŠ Žebětín - rodinná škola; škola co se snaží; pouze první stupeň.

Posted by Miroslav Suchý | Permanent link
Comments
comments powered by Disqus