2011-08-16 01:11:24

Stavíme s Haas Fertigbau - naše zkušenosti

Stavíme s Haas Fertigbau

Prolog

V květnu 2009 jsme koupili pozemek v Říčanech u Brna a začli se připravovat na stavbu. Již od počátku bylo jasné že kdybychom si stavěli dům svépomocí, tak bychom dopadli jako Pat a Mat a že určitě budeme hledat dodavatele který nám postaví dům na klíč. A jelikož při přípravě na stavbu a při výběru dodavatele mi byli velmi užitečné různé blogy o stavbě a jejím průběhu, tak jsem se rozhodl že popíši i naše zkušenosti a průběh naší stavby.

květen 2009 - Kupujeme pozemek. Když jsem stěhoval bratrance, tak jsme zjistili že pole vedle někdo rozparcelovává a zasíťovává. Přes katastr nemovitostí jsem zjistil adresu majitele, kontaktoval ho a dohodli se na ceně. Bylo jenom dobře, že jsme nemuseli komunikovat skrze realitku.

červen 2009 - Nechávám si udělat průzkum radonu. To se neztratí a není nutné aby průzkum byl X měsícu starý.

červenec 2009 - Ujasňujeme si jaký typ domu chceme, jaké jsou požadavky radnice, stavebního úřadu... chvíli přemýšlíme o dřevostavbě, rodina nás odrazuje, tak se kloníme ke klasické cihle.

srpen 2009 - Návštěva Edenu v Brně a Blue Lagune ve Vídni. Zjišťujeme že v dřevostavbách je mnohem příjemnější klima než v cihlových domech a i přes odpor zbytku rodiny dále plánujeme postavit dřevostabu.

Několik lidí se nás snažilo přesvědčit o nevhodných parametrech dřevostaveb. Zde jsou některé z nich a výsledky našeho šetření:

Cihla dýl vydrží. Dřevostavba tak dlouho nevydrží.
Tak otřepané téma je, že dřevěné kostelíčky v Beskydech tam stojí 300 let a pořád stojí. Byli jsme v deset let starých dřevostavbách, které vypadali jak nové. Záruka na statiku je 25 let. A vůbec nemám pochyby o tom že dům vydrží až do mé smrti. A popravdě co se bude dít pak je mi jedno. A ještě jsem neviděl jediného člověka co by se chtěl nastěhovat do domu dvě generace staré a nechtěl by ho radikálně přestavovat. A u radikální přestavby je už jedno z čeho ten dům je.
Dřevostavba je hlučnější a všecko je tam slyšet.
Tak to jsme si ověřili experimentálně v několika vzorových domech. Jeden z nás byl v dětském pokojíku a druhý šel do ložnice. A v pokojíku dělal ten první hluk (jako když si děti nahlas hrají). Pokud byli dveře otevřené, tak to bylo slyšet stejně jako u nás v paneláku. Pokud jsme dveře zavřeli, tak jsme neslyšeli nic. Až pokud jsem začal bouchat kladívkem do země, tak byly ty rány slyšet na druhé straně domu. Ale obávám se že to by bylo slyšet v každém domě.
Dřevostavba nemá žádnou akumulační hmotu a dříve vychladne.
To je sice pravda, ale zase má velkou izolaci. Takže ji velmi rychle vytopíte. A díky malé akumulaci nemusíte několik dní vytápět dům než se zahřeje. Co mě nejvíc dostalo bylo přímé porovnání cihly a dřevostavby při naší návštěvě Blue Lagune ve Vídni: bylo odpoledne krásného srpnového dne, venku velmi teplo. V cihlových domech bylo k zalknutí (teplo naakumolované ve zdi, bez šance to vyvětrat), v podkroví se takřka nedalo vydržet. V dřevostavbách bylo naproti tomu velmi příjemně a to i v podkroví.

Výběr firmy

Projíždím web a sonduji kdo nám tak asi postaví dřevostavbu. Kontaktoval jsem mnoho lidí, kteří buď sami stavěli dřevostabu nebo někdo blízký ji stavěl. Slyšel jsem jak o úspěšných stavbách, tak vyloženě o průserových věcech. Z těch všech příběhů ale vychází jedno: pro dřevostavbu je naprosto nezbytná technologická kázeň a velká zkušenost. Ze všech historek jedinou. Studenti stavárny si založili firmu a začli stavět dřevostavby. Postavili svůj první dům do svahu, ale tak blbě že svah svou tíhou vytrhl dům ze základů a prostě ho kus odsunul. Takže firmy, které se tváří jako one man show přeskakuji. Co nám zbylo? Do finále postoupili RD Rýmařov, Rovax, Elk a Haas Fertigbau.
Ještě bych předeslal, že náš dům bude řadovka. Sice krajní, takže technicky polořadovka, ale přece. Což nám velmi zužuje výběr z typových projektů. A i z toho zbytku, co zbyde si nedokážeme vybrat. Asi si budeme muset nechat navrhnout něco úplně nového.

RD Rýmařov se moc netvářil na zemní práce, ale že dodá jenom dům. A my jsme původně chtěli firmu co by to dodala úplně komplet.

Elk se moc netvářil když jsme říkali že žádný z jejich typových domů nám nevyhovuje. Stále nám podsouvali, že nejdříve si vybereme nějaký stávající projekt a ten budeme upravovat. Což jsem nechtěl. Katalogy jsme už viděli na internetu všechny a z existujicíh projektů si prostě nevybereme.

Haas Fertigbau - ten jsme navštívili v ten samý den jako Elk a přišlo nám to jako jiná liga. Později zjišťuji že zejména díky panu Pauločákovi. Všechny dotazy řádně zodpovězeny, příjemné jednání, spousta informací. Možné je téměř všechno, ale jsem občas upozorněn že něco sice jde, ale že to asi nechci kvuli ceně.

Rovax - brněnská firma rodinného typu, také velmi ochotní. Vzorové domky sice nemají, ale pan majitel s námi objel dva dokončené domky a jeden rozestavěný a ochotně nám odpovídal na otázky.

Do finále postoupili Rovax/a> a Haas. A nakonec zvítězil Haas.

Rovax byl sice o chlup (cca 10% levnější), ale bohužel jsem narazil na několik případů jejich technologické nekázně (zde a zde). S Hassem jsem narazil jenom na stavimedum.pise.cz. Tak uvidíme.

Budeme stavět s Haasem.

S výběrem nijak nespícháme tak jsme někdy v půlce listopadu navštívili Haase na výstavišti a dohodli se s nimi že postavíme dům s nimi. Že to nebude žádná typovka, ale návrh na míru dle našich požadavku a bude to dodávka na klíč.

Na několika schůzkách jsme si ujasnili co v domě chceme a co nechceme (občas naše požadavky byli protichůdné, ale to nás zatím netrápí. :)

leden 2010 - dostáváme první návrh, který se nám překvapivě docela líbí. Jediné co bychom možná změnili, že dům může být klidně o metr širší... Ale zatím ještě nemáme cenovou kalkulaci.

Po týdnu dostáváme cenovou kalkulaci. Částka je mírně za hranicí našeho limitu. Je fakt že mi to nepřijde drahé. Základ je asi 2,4 miliony a pak je tam spousta drobných položek, které dávají dohromady odporně velké číslo (skoro čtyři miliony). Nejdražší je pozednicová stěna v plné výšce (400 tis.), komín ke krbu (56 tis.), garáž (200 tis.), boční protipožární stěna (77 tis.). Původně jsme chtěli mít kotel ve skladu za garáží, ale aby za to Haas nesl odpovědnost, tak trvají na tom, že ten sklad musí být natolik izolován, aby tam voda nezamrzla i když kotel nepojede. Takže cena skladu je 20 tis. za metr čtvereční. Takže kotel stěhujeme dovnitř do baráku. Navíc si kalkuluji že rozšíření domu o metr by stálo 250 tis. Kč. A jelikož už teď jsem za hranou našeho limitu, tak z toho nic nebude. Ale co, už teď je podlahová plocha dvakrát větší než máme dosud v paneláku v 4+1, tak nemůžeme být tak rozežraní...

Upravujeme dispozice

Od ledna až do dubna se nám doma povalují plány domu. Děláme si z matrací a nábytku modely záchodu, spížky, kuchyně v měřítku 1:1... V práci mám návrhy nelepené nad monitorem... Přesouváme stěny, dveře a okna. Většinou jsou přesuny o půl metru nebo i jen o 7 cm, ale v reálu by nás kolikrát i těch pár centimetrů asi pěkně otravovalo.

Příbuzní se nás každou chvíli ptají, kdy už tedy začneme stavět. Říkám, že raději teď budu několik týdnů bourat zdi na papíře než za dva roky v reálu. Teď to mám za pár minut hotovo a nic mě to nestojí. Až bude dům stát, tak se změny budou dělat mnohem hůř.

V dubnu jsme se byli podívat na IBF - Haasum díky za volňáska. Sbíráme inspiraci jak do baráku, tak na zahradu.

Podepisujeme smlouvu

Na přelomu května a června řešíme podpis smlouvy. Mám několik připomínek, které jsou promptně odpovězeny. Opět musím moc a moc pochválit pana Pauločáka, který je velmi schopný obchodník. Vždy je dobře připravený a pamatuje si z minulých schůzek i takové detaily, které už jsem dávno pustil z hlavy.

Jediná věc co mě mrzí, je že ve smlouvě máme penále za nedodržení termínu 100 Kč za každý pracovní den zpoždění dodaní projetku a při opravách. To je 2 000 Kč za měsíční zpoždění! Jak se později ukáže tak ke zpožděním dochází a měl jsem trvat na vyšší pokutě i za cenu že bychom smlouvu vůbec nepodepsali.

Po podpisu odesíláme Haasům první zálohu na dům (150 tis.). Jsou to první peníze které od nás vidí. Doteď jsme za všechny konzultace neplatili ani korunu!

Na konci června je vše zaplaceno a všechny podklady z naší strany předány a teď musíme čekat až bude hotový projekt horní stavby. Dle smlouvy na to mají 20 pracovních dní.

Projekt horní stavby

Na konci července očekávám že už dostanu hotový projekt horní stavby, trošku jsem nervózní z toho, že se mě nikdo neptá na mé přípomínky k projektu. Ale zas tak se nenudím. Zařizuji studnu na pozemku a výškopis a polohopis, který bude potřeba pro projekt spodní stavby (nebo-li základová desky).

Výškopis a polohopis nám zpracovává firma Ogis z Rosic. Trvá to sice asi 3 týdny, ale není to drahé a je to naprosto bez problémů.

Studna je kapitola sama pro sebe. Oslovili jsme asi 10 firem a buď reagovali hned, ale byli nechutně drazí (více jak 100 tis. Kč) nebo pro ně bylo 40 km příliš daleko, nebo se jim nechtělo pracovat na jílu (jenom asi první 3 metry). Nakonec jsme našli pana Slepičku. To taky sice nebylo jednoduché, ale nakonec se zdá že to spolu dotáhneme až k tomu vrtu.

Ale zpátky k projektu horní stavby. 22. 7. se mi poprvé ozval pan Pecha z RD-Project, že 12. 7 dostal zakázku od Haase na projekt. A oznámil mi že projekt rekuperace mi bude dělat pan Štefek. Po dalším týdnu jsem zjistil, že se stále nic neděje, ze pan Pecha neposlal půdorysy ani jinou dokumentaci panu Štefkovi a ten ji zase neurgoval. Pak sem zase od nich nějakou dobu neslyšel. V půlce srpna jsme odjeli na dovolenou...

V srpnu jsme se také jeli podívat do rakouska do Tullnu, kde je hodně ukázkových zahrad.
Fotky zde: Fotky ze zahrad v Tullnu

Září 2010

Po dovolené jsem začal projekty urgovat a konečně se to začíná hýbat. Pan Pecha přehodil na pana Štefka i projekt topení a soláru. Pár kol připomínek. S malým intermezem kdy pan Pecha tvrdí, že není možné vést plyn ve stěně a že trubka musí být žlutě natřená a viditelná. Takže studuji plynařské normy a volám plynaři co dělá revize... No pod dvou týdnech je projekt topení a rekuperace hotov.

Na začátku záři je také hotov projekt studny a podávám žádost na vodopravní úřad o povolení stavby. Trošku na mě koukají divně, že ještě tu studnu nemám vyvrtanou. Zřejmě je postup "zkušební vrt" -> "legalizace na studnu" více než obvyklý.

Říjen 2010

Pánove Pecha a Štefek se teprve nyní dohadují kdo z nich bude počítat tepelné ztráty. Ach jo.

Projekt se protahuje kvuli umístnění odtahu od plynového kotle. Probíráme několik řešení, nakonec odtah umístníme do koupelny do zídky vedle sprchového koutu. Akorát musíme o posunout trochu zeď u šatny aby se nám vešla vana do koupelny tak jak ji tam chceme.

7. 10. je projekt hotov. Ale oficialně jsem ho ještě nedostal. Smiřujeme se s tím, že letos nejenomže nebude stát dům, ale že nestihneme ani základovku. Ta mě docela mrzí, protože mohla přez zimu krásně vytvrdnout.

Dostávám od pana Pauločáka z Haasu kontakt na projektanta pana Tauše. Potřebuji udělat projekt spodní stavby (základovka, kanalizace, plyn, voda, chodníky...). To Haas nedodává a musím si zajisti sám. Resp. oni by to i dodali, ale vyjde to mnohem levněji pokud si to udělám sám. Zkouším obvolávat další projektanty, ale pro všechny je to malá zakázka a nemají zájem. Jednoho jsem našel (z asi 20 telefonátu), je asi o 10 tis. levnější než Tauš, ale než mi dorazí projekt horní stavby (asi 2 týdny), tak už nemá čas.

18.10. (razítko na balíku) nám Haas oficiálně poslal projekt. Jaké překvapení, když některé výkresy vidím poprvé v životě. O technické dokumentaci ani nemluvě. Tu jsem před tím neviděl ani jedinou.

Máme sraz s paní z vodoprávního úřadu na pozemku, že se chce podívat na situaci. Přizvaní jsou všichni sousedi. Zjišťujeme, že na projektu od pana Lazárka není kulaté razítko. Tak volám Slepičkovi (resp. jeho ženě), že prý zajístí. Dva týdny se nic něděje. Urgence. Pár dní před deadline seženu razítko a podpis.

Listopad 2010

1.11. Kontaktuji pana Tauše a domlouváme se na projetku spodní stavby (cena 48 tisíc). Během týdne mu postupně dodávám podklady co potřebuje. Včetně nového územního rozhodnutí, pro které jsem musel na stavební úřad, protože to co jsem měl mi ztratil pan Cagaš (odhadce pro Raifku).

Dostáváme povolení k vrtu. Ale zrovna začíná sněžit, tak se vrt odkládá na jaro.

10.11. jedem do Chánovic na vzorkovnu vybrat si co chceme do domu - tj. sepsat stavební popis. Od rána od 9.30 do 17.00 ve velmi rychlém sledu vyplňujeme co chceme mít v domě. To máte: barva fasády, zrnitost fasády, barva křidlic, typ křidlic, jaká obezdívka komínu, jaké rýny, jaká barva, jaké parapaty, jaké vstupní dveře, jaké vnitřní, jaké kliky, zda bezpečnostní folie do oken, jakou barvu oken, jaké kování, otevírat doleva či doprava nebo nechat fixy, ventilačky ano či ne, lino či plovoucí podlaha, jaká? jaké zásuvky kolik a kde (ačkoliv elektřina už je v projektu, ale projektant to s námi vůbec nekonzultoval, takže teprve teď řešíme kde a jaké zásuvky chceme). Nejenom elektrické, ale i telefonní, počítačové a televizní. Dále jaký záchod, jaké splachování, jaké umyvadlo, baterii, sprchu, vanu, sprchovou vaničku, zástěnu. Jaké schody, jaké sloupky a zábradlí. Jaké tapety, jaké dlaždice. Jaké radiátory a otopné žebříky. Zda předokenní rolety, zda hromosvod. Jaké schůdky na půdu, zda dát stupátko na střechu, jestli udělat prostup pro anténu. Zda dlaždice pokládat na koso nebo na střih. No spousta otázek. Byli jsme tam celý den a stejně jsme si odnesli seznam na A4 věcí co se rozhodneme později a co dodáme.

24.11. projekt je hotový, žádám o stavební povolení.

Z plynárny vrací projekt plynové přípojky. Neschválený. Máme to označené jako přípojka, ale to není přípojka, ale venkovní rozvod. A průměr některých trubek má být jiný. A chybí nám v projektu horní stavby trubka ke sporáku. Tak jsme se rozhodli se na plynový sporák vykašlat - stejně mě nakonec brácha a bratranec přesvědčili na indukční desku. Pan Tauš předělává projekt plynové přípojky.

Na stavebním úřadě se jím nelíbí, že mám svedenou dešťovku do kanalizace, a musím to předělat na vsak. Trošku se jím nelíbí požárně bezpečnostní zpráva, ale nakonec to prý bude dobrý. Pan Tauš předělává projekt dešťové kanalizace.

Na druhý pokus všechno dobře dopadlo. I plynárna i stavební úřad.

Prosinec 2010

Volá pán ze stavební úřadu, že v požárně bezpečnostní zprávě chybí výseče (to je označení oblasti až kam by šlehali plameny z oken v případě požáru). Pan Tauš říká že tam nemusí být, ale s úřadem se nehce hádat a tak předělává projekt.

Leden 2011

Zadávám poptávku po firmě na základovou desku.

Únor 2011

Chodí nabídky na postavení základové desky. Kvalita nabídek je velmi různorodá a cena se liší i skoro o dvojnásobek.

24.2. Jdu s Tomášem L. obhlédnout obchody s kamny a krby. V Enbře mají kamna co jsme si již před půl rokem s Vlaďkou vyhlédli. A mají je v akci za 34 tisíc. Normálně stojí přes 45 tisíci. I k padesáti. Pořád se nám líbí. Tak je kupujem s tím že si je vyzvedneme za půl roku.

Březen 2011

Vybíráme si na postavení základu firmu pana Lédla.

23.3 Domlouváme se panem Lédlem že se mi pošle smlouvu a cca za týden by mohli nastoupit.

Domlouvám se panem Kučerou, že mi bude dělat stavební dozor při stavbě domu. Dělal nám dozor při zateplování paneláku a byl velmi velmi dobrý.

28.3. Konečně jsem si našel trochu čas na stavební popis a posílám do Haasu sumář toho co jsem jim doposud poslal s tím že čekám na odpověď. Dozvídám že prý to nedostali - bodejť když se mi některé maily vrátily s tím že má paní Černá plnou emailovou schránku.

31. 3. Volám si s panem Lédlem, prý mají rozdělané nějaké omýtky v Praze a přijedou až za týden.

Duben 2111

4. 4. Volám Slepičkům, že je jaro a jak to vypadá se vrtáním studny? Že se poradí a za chvíli mi volají zpět, že by mohli zítra!

5. 4. Vrtáme studnu:
Fotky z vrtání studny
Fotky z vrtání studny
První tři metry jdou jak po másle. Sluníčko, pohoda. Ale pak se to čím dál více horší. Pořád jíl. Soused o pár desítek metrů vedle měl po chvíli už tvrdé podloží. Tady furt jíl. Koukat se dvě hodiny na pana Slepičku, jak si mumlá "Špatný, špatný" člověku na optimismu nepřidá. Jíl se zmokřuje hadicí aby se tak nelepil, takže za chvíli je všude plno bláta. Z profuků jsem za chvíli ohozený blátem od hlavy až k patě. A to jsem na tom ze zúčastněných nejlépe. Zadřeli jsme motor. Takže všechno rozdělat, dát náhradní a smontovat. Voda pořád nikde a pořád jíl. Nakonec jsme narazili na hutný štěrk. A objevila se voda. Byli jsme v 31 metrech. Nakonec jsme přidali ještě jeden vrták, takže finální hloubka je 34 metrů. Po vytažení vrtáků a zapuštění pažení měří hladinu vody: 13 metrů pod povrchem. Asi za 15 minut je už 7 metrů pod povrchem. Uklízíme vybavení. Čistím sousedům ohozený plot. A během toho necháváme ve studni ponorné čerpadlo a zkoušíme vyčerpat studnu. Za cca 45 minut čerpání nejenom neklesla, ale naopak ještě vystoupala o jeden metr.

7. 4. Volám si s panem Lédlem, prý ještě to nemaji dokončené v Praze a přijedou až za týden. Smlouvu pořád neposlal, tak říkám že ji vypracuji já. Odpoledne se potkávám na pozemku s Markem Křížem (manžel mé sestřenice) a dělá mi skrývku ornice pod budoucím domem.
Skrývka ornice
http://miroslav.suchy.cz/fotky/2011/skryvka ornice/
Já mezitím chystám jámu na osazení skříně pro elektroměr.

9. 4. Doděláváme s taťkou jámu na osazení skříně pro elektroměr. Je to docela macek. Sice jenom metr nad zemí, ale druhý metr je pod zemí. Skříň vzal táta pro jistotu o něco větší, aby se nám tak kdyžtak vlezl dvoutarifový elektroměr. Vůbec o něm neuvažuji, ale třeba budu jednou rád. Na zadní stranu přiděláváme stavební rozvod elektřiny. Táta si dává záležet a objektivně musím říct, že máme nejlépe osazenou rozvodnou skříň v celé ulici.
osazení skříně pro elektroměr
http://miroslav.suchy.cz/fotky/2011/rozvodna skrin/

10. 4. Naši zajišťují revizi na skříň u pana Brandýse, doplňuji smlouvu s EONem a odesílám. Snad to stihnou zapojit než přijedou zedníci.

13. 4. Nemůžu se dovolat panu Lédlovi

15. 4. Volám si zase s panem Lédlem, kdy tedy přijedou? Prý toho zase mají dost a že se by se chtěl ještě podívat na pozemek. Někdy o víkendu. Ale tento ne.
"Vy jste chtěl stejně začít až na přelomu měsíce, že?"
"Jo, ale minulého."
Domlouváme se na příštím čtvrtku.
Každý takový odsun znamená, že musím volat i geodetům, že zase já odsouvám vyměření domu. Protože kdyby tam zatím postavili vyměřovací lavičky, tak než by přišli zedníci, tak je někdo může poškodit, vyvrátit... A vyměřování by se muselo dělat znovu.

Jdu se podívat na stavební veletrh. Moc se mi líbí světlovody, asi si ho dáme nad schodiště.

19. 4. Přijel pán od EONu a namontoval nám elektroměr.

21. 4. Dneska měl přijet pan Lédl se podívat na pozemek a dohodnout a podespat smlouvu. Nepřijel, nezavolal. Telefon nezvedá. Lámu nad ním hůl. I když to bude znamenat další zpoždění tak vyberu jinou firmu.

22. 4. Vybíráme firmu Deresta z Uherského Hradiště, která měla druhou nejlepší nabídku. No - vlastně třetí, ale ten na druhém místě moc nekomunikoval. Deresta může nejdříve nastoupit až 23.5. No co nadělám. Dříve někoho jiného stejně neseženu. Naknonec se volba Deresty ukázala jako velmi dobrá, protože komunikace s panem Pavičem byla za dlouhou dobu jedna z nejlepších.

Na konci dubna ladíme smlouvu a na začátku května podepisujeme smlouvu.

Stále se nemůžeme rozhodnout jak poskládat koupelnu. Nakonec si objednáváme v Siku vizualizici těch kachliček co Vlaďka vybrala.

Květen 2011

5.5 dostáváme od Sika vizualizaci. Záchod se nám líbí, nad koupelnou diskutujeme.
vizualizace koupelny
http://miroslav.suchy.cz/fotky/2011/vizualizace-koupelny/

9.5. posílám do Haasu sken stavebního povolení a informuji je, že cca tří týdny po 23.5. je vyzvu k převzetí desky.

10.5. Dozvídám se že odhad na náš dům je o milion a půl nižší než jsem počítal. (pozemek 1.5 milionu, dům 4, dohromady odhad 4 miliony). Super! Jdeme zjišťovat co dalšího zastavíme, abychom dokryli hypotéku. Naštěstí máme co zastavovat.

23.5. dostáváme od Sika přepracovanou vizualizaci a moc se nám to líbí. Při studiu vizualizace ještě zjiťujeme, že deska pod umyvadlem dost vyčnívá a šoupeme trochu s umyvadlem v plánech.

24.5. posíláme do Haasu poslední pokyny pro stavební popis.

Tesně před podpisem smlouvy s Derestou chce pán Pávič termín nástupu odsunout o dva týdny, ale nakonec se shodneme na odsunu o týden. Nakonec to stejně nevyužil a nastupují dle prapůvodního termínu 23.5.
23.5 - vyznačení domu geodetama, nakreslení pasu na zem, vyhloubení pasu (můj stavební dozor zjišťuje, že lopata bagru je jenom 46 cm, a výkopy mají být 50 cm, okraje se ručně zvětšují).
24.5 - armatury, betonování základových pasů
25.5 - bednění - fakt celý den jenom dávali bednění, tak aby jim to sedělo na pár milimetrů při 17metrové uhlopříčce.
26.5 - hutnění zeminy
27.5 - ležatá kanalizace - je pátek a celý den prší a o víkendu májí přijít přívalové deště. Odpoledne jsme měli betonovat, ale raději to odkládáme na pondělí.
30.5 - hutnění zeminy, kari sítě a opravení škod po deštích přes víkend. A dneska je velmi speciální den.
Jdeme podepsat do Raifky hypotéku. Bratru čtyři miliony. Hypotéku jsme plánovali a vybírali cca půl roku a hodně nám při tom pomohla jako finanční poradkyně Radka Dvořáková.
31.5 - dokončení kari sítí, lití podkladního betonu - to se docela dost rafl stavební dozor s panem Pávičem o tom jaké mají být odstupy Kari sítí od zeminy.

Následuje týdení pauza na vytvrdnutí betonu.

Stavba základů
http://miroslav.suchy.cz/fotky/2011/stavba-zakladu/

Červen 2011

7.6 - položení izolační textilie proti radonu a vodě - NETEX 300g/m2 + FATRAFOL H803 tl. 1,5 mm + NETEX 400 g/m2
8.6 - bednění a vyznačení výšek v ploše
9.6 - kari sítě (zase prší, všude je bahno)
10.6 - betonáž - bohužel u toho nemůžu být, tak to kontroluje Vlaďka (ještě že tak, kari sítě nejsou úplně všude podložené). v sobotu kropí pan Pávič, protože jsem s holkama na výletě, od něděle kropím já. Celý týden několikrát denně.

8.6. dostávám od paní Černé stavební popis. Poprvé. Sice tam stále chybí nějaké věci, které nemá naceněné, ale aspoň konečně vidím jak vypadá. Jedná se o cca 29 stránek. Každá je jako samostatný soubor v příloze, takže 29 příloh v emailu. Otevírat to je fakt lahůdka. Každá místnost má svoji stránku, některé i více. Poprvé se dozvídáme kolik si máme připlatit za to co jsme si vybrali již v listopadu! Samozřejmě trochu šok, protože jsme občas trochu přestřelili. Tak například jenom zásuvky by nás vyšli na příplate 80 tisíc. Ono když si řeknete jestli chcete tohle nebo tamto a rozdíl je stovka. Tak si řeknu: to si připlatím! Ale když se to všechno sečte dohromady tak je to docela pálka.
Takže samozřejmě redukujeme a redukujeme.
Jinak ty ceny nejsou nijak přemrštěné. Někdy bych něco snad zvládl zařídit levněji, ale někdy mě zase cena přijemně překvapila.

Paní Černá má dovolenou a pokračujeme 21.6. další verzí stavebního popisu. Tentokrát je již vše naceněno. Zejména elektřina.

Snažím se dojednat že ačkoliv máme ve smlouvě nejdříve stavební popis a až pak převzetí základové desky, tak že by si Haas přebral základovou desku už teď, protože v tom popisu diskutujeme v podstatě jenom od drobnostech a se stěnami již dávno nehýbeme. Bohužel to nejde.

22.6. je Haasu doručeno oznámení o tom, že deska je připravena k převzetí. Bohužel ale ještě nemáme dokončen stavební popis.

28.6. další verze - všechno přepočítáváme, například u půdy došlo v důsledku drobné aritmetické chyby k nárustu o 30 tisíc, což samozřejmě reklamuji. Koupelna nám také pořád nevychází a nemůžeme se dopočítat na cenu Haase.

29.6. Porovnáváme si s paní Černou své výpočty ceny obkladů.

30.6. Konečne jsme se dohodli a uzávíráme stavební popis.

Červenec 2011

4.7. Nám asi přišel Stavební popis domů, ale jsem až do středy na výletě na Karlštejně.

7.7. Odesíláme zpět stavební popis. Dejme tomu že ho Haas může dostat až v pondělí. Dle smlouvy si musí přebrat základovou desku nejpozději 25.7. Snažím se dojednat ať si ji přebere co nejdříve.

25.7. si Haas přebírá zakladovou desku. Obvody sedí. Výšku měří tak, že po obvodu pan stavbyvedoucí nakreslí mnoho bodů a stejně tak uvnitř desky. V podstatě co metr to jeden bod. A ty se změří nivelákem. A pak se vezme ten nejmenší a ten nejvyšší a jejich rozdíl nesmí činit více než je smlouvou stanovených 1 cm. Což je ve smlouvě údaj pro diagonální rovinatost. Takže ačkoliv nám seděli rohy, tak tohle jsme nesplnili - ten nejvyšší/nejmenší bod byli od sebe o 18 mm! Ale stavbyvedoucí je ochoten akceptovat dvojnásobek toho co je uvedené ve smlouvě, takže si desku přebral. Hurá.

Srpen 2011

10.8. dozvídám se že Haas nastoupí na stavbu 22.9.2011! Což me sere neskutečně. Dle smlouvy musí nastoupit do 8 týdnů. A to znamená do 19.9. Takže zatím Haas měl splnit 3 termíny. Jeden přetáhnul o dva měsíce (dodání projektu), druhý splnil poslední možný den a třetí přesáhne o tři dny! Kdyby ty lhůty neměli už tak dost dlouhé a nevěděli o tom měsíce dopředu, tak mě to tak nesere.
Ale takhle mě to sere neskutečně a Vlaďku ješte víc.

Září 2011

31.8. až 1.9. - Deresta přijela a položí inženýrské sítě od hrany pozemku, skrze základní desku a vytáhne je 2m nad základovou desku.
Pokládal se plyn, vodovod, deštová a splašková kanalizace. Vsakovací jímka na dešťovou vodu, vodoměrná šachta. Taky výkop na elektřinu a vodu ke studni.
Inženýrské sítě
http://miroslav.suchy.cz/fotky/2011/inzenyrske-site/

Elqa přijela položit telefonní kabel.
Na poslední chvíli jsem si vzpoměl na kabelovku. Pán z kabelovky to nestihne než výkopy zasypeme, tak mu do chráničky protáhneme špagát.

Stal se v podstatě první průser s Derestou. Zasypali nám do vsakovací jímky kameny co jsme měli nachystané na schůdky (takové hezké, opracované). Si mysleli, že nám udělají radost a zbaví nás stavební suťe, ale radost nám neudělali. Ale postavili se k tomu čelem a těch osm kubíku zeminy znovu vybagrovali, kameny našli a zase tu hlínu dali zpět.

5.9. - čekání na Haas si zkrátíme týdnem dovolené v Chorvatsku.

16.9. - protažení kabelu od kabelovky. Poněkud jsem překvapen že jsem první v ulici kdo si objednal položení kabelu domů. To už tam stojí tři hotové domy a čtyři jsou rozestavěné. Nemyslím si že budu jejich služby používat, ale kabel tam chci mít natažený.

19.9. - Deresta dovezla skruže na studnu, usazení do jámy a obsypání.

20.9. - obcházím sousedy, že ve čtvrtek obsadíme ulici a bude neprůjezdná a nedostanou se auty ani ven ani dovnitř.

22.9. - Přijel Haas. Celkem čtyři kamiony (jedno patro, stropy, druhé patro a nakonec střecha). Chtěl jsem tam být hned od časného rána, ještě před Haasem, ale povedlo se mi zaspat, takže jsem tam byl až v půl osmé, když měli složený minimálně jeden náklaďák a kamion s prvním patrem už prokličkoval ulicí (museli vysadit jednu značku). Když večer končili, tak byly postavené obě patra, garáž a vazníky na střeše.
Fotky ze stavby.


Video ze stavby.
Objevil se první problém: Schodiště po usezaní na horní patro dole visí osm centimetrů ve vzduchu. Zatím to podložili, ale i tak se po tom nedá chodit. Vypadá to že někdo zapoměl že u tohoto baráku jsou vyšší panely - cca o deset centimentrů. Což by tak sedělo. Dva centimetry zapruží ale zbytek už fakt ne. Informuji stavbyvedoucího a uvidíme jako to dopadne.

24.9. - dům je už kompletně pod křidlicí. Po všechny ty tři dny ani nekáplo, což je super. Docela zajímavé je že už první den stavby zadělali prknama průchod do garáže a vstupní dveře zamčeli. Takže už od prvního dne si mohou nechávat vybavení a materiál vevnitř.

dům je kompletně pod křidlicí

25.9. - začisťuje se spára mezi patrem. Instalují se okapy. Dozvídáme se, že schody se budou měnit za jiné. Takže ty původní schody, co tam nainstalovali jeřábem, zase vydělali (tentokrát ručně) a momentálně leží v obyváků a někde někdo asi začíná pracovat na nových schodech.

26.9. - přijeli elektrikáři a dělají hrubou elektřinu.

28.9. - je hotová elekřina. Tj. je osazna rozvodná skřín s jističi. Všude jsou protažené elektrické kabely: od jističů až do zásuvek. Jsou osazene vypínače a zásuvky včetně krytů. Jsou natažené ethernetové kabely.

Elektřina

29.9. - předchozí dny jsem se na stavbu vždy dostal jenom s dětmi a jelikož tam stále nejsou ty schody tak sem s dětmi nechtěl lozit nahoru po žebříku. Dneska jsem se tam konečně dostal a vršek je hodně poskočil: půda je už prakticky hotová, jsou tam fošny a je plně pochozí, stropy mezi půdou a patrem jsou hotové a zaklopené. Dole v přízemí přibyli podhledové trámy v kuchyni a v garáži. Dneškem končí parta co dělá hrubou stavbu.

pochozí půda

Říjen 2011

30.9. až 3.10. - Na stavbě nikdo není. Nicméně řeším to, že elektrikáři vytáhli na severní stranu skrz stěnu a to bohužel v místě kde nic nemá být. Dále to kdo má řešit přívod plynu od hrany desky ke kotli (já tvrdím že Haas, stavbyvedoucí tvrdí že já). Bohužel ve smlouvě to nikde na plnou hubu řečeno nikde není. Takže nuda není.

4.10. Posíláme poptávku na kuchyňskou linku třem vybraným truhlářům z našeho okolí.

6.10. Sehnal jsem plynaře co by dokončil přípojku plynu.

8.10. Tak jsem si myslel, že celý týden nikdo na stavbě nebyl a dneska jsme byli ukázat dům tchánům a koukám už jsou namontované vrata do garáže!

10.10. Tak dneska jsme se potkali na stavbě s panem Šopíkem. Ujistil jsem ho že plynaře mám zajištěného a nebudou muset na něj čekat. Pan Šopík byl překvapen, že náš dům je řadovka (!) a řešili jsme co s tím drátem co trčí na severní stranu, kde k nám bude přilíhat jednout další dům. Jak jsme zjistili, tak je to drát k ekvitermní regulaci. Pan Šopík chápal, že se to musí předělat a vedli jsme věcnou debatu, kam to vyvést. Pro tu regulaci je sever prostě ideální, ale tam to dát nemůžeme a cokoliv jiného je už suboptimální. Nakonec jsme vymysleli řešení že tu regulaci tam necháme. A až tam ten dům vyroste (což může být za 6 měsícu stejně jako za 12 let), tak se zkusím domluvit a protáhneme ten drát sousedovým domem a dáme ji na jeho severní stranu. A kdyby nesouhlasil tak pro jistotu na půdu natáhneme drát, tak abychom ho v případě potřeby jenom protáhli stěnou a umístnili na východní stranu hned pod střechu do stínu.
Dále jsem se dozvěděl že to odpadní dřevo co na pozemku nechávají (a že ho je) je moje a mohu si ho nechat. A taky jsem dostal klíče.

Taky nastoupili vodaři a topenáři. Měli jsme asi tří hodinovou seanci, kdy jsme prolézali dům s plány a srovnávali je s realitou. A provedli jsme docela dost změn. V koupelně a na záchodě jsem zjistil že nemusíme mít předstěnu a že mi ty trubky k umyvadlu zabuduje klidně do stěny (čímž ušetříme 15 cm). Přitom paní Černá mi u popisu říkala, že v té stěně trubky být nemůžou. Dále jsme posunuli jedno topení, ktére jsme měli posunuté kvuli dveřím, ale v reálu jsme zjistili že dveřím nebudou překážet, tak jsme je přesunuli do symetričtější polohy. No a pár dalších drobností.

Večer mi ješte volá plynař, že má pro mě tu cenovu nabídku na zapojení plynu od paty domu do technologické místnosti (bratru 15 tisíc korun) a že jsme si nerozuměli a že může nastoupit už tuto sobotu. Což je super.

11.10. Dneska ráno už byl osazen kotel včetně odvětrávaní a zabudované trubky k umyvadlu v koupelně. Ale čekalo mě nepříjemné překvapení. Celá ulice Sportovní je uzavřena zákazem vjezdu (vjezd povolen se souhlasem stavby). Pan Aleš vtipkuje, že povolení stavby (té naší) má. Ale mě tak do smíchu není, protože to asi začala oprava povrchu ulice Sportovní a jinak než přes ní se k nám nedá dostat! Takže je otázkou jestli se k nám dostane beton na podlahy za dva týdny! Tak volám starostovi a ten mě ubezpečuje, že povolení k vjezdu dostanu zítra a ulice bude z jedný strany vždy průjezdná. Ale pokud bychom tam chtěli jet s velkým náklaďákem, tak ať mu raději den dopředu zavoláme. Že je možné, že Strabag může bez ohlášení uzavřít tu ulici uplně na pár hodin, tak ať nestojíme před ulicí s beton mixem :)

12.10. Dneska ráno už byla natažena po podlaze v přízemí voda k radiátorům, osazené některé radiátory. Téměř celé rozvody v koupelně. Díra po schodišti je komplet (!) - tj. před dvě patra - zaskládaná polystyrenem co půjde do podlahy. Jo a taky je uděláno napojení rozvodu z řádu a ze studny což byl takový technologický oříšek. Dorazili lidi co budou dělat omítku.

15.10. Na dnešek jsme se domluvili s plynařem. Haasovci mu nachystali prostup barákem na místě kde jsme se domluvili - nakonec to půjde garáží a z garáže pak prostup přímo do technologické místnosti. Z venku je trubka ukrytá ve fasádě, takže nic nečouhá, jenom tam bude viditelná mřížka. Během dne plyn vyřešen. Omítka je hotová.

18.10. Lešení je sundané. Barák je zvenku hotový. Teda - zbývá udělat zateplení soklu, ale to musím domluvit s Derestou, to Haasovci nedělají.

19.10. Tak podlaha je už celá pokrytá polystyrenem, trubky položené, rozvody rekuperace položené, vše pečlivě překryté fólií a nachystané na betonování podlahy.

20. až 21. 10. - betonování podlahy. Betonuje se opravdu opravdovým betonem. Žádný andhydrit nebo něco takové. Chlapci přijeli z Olomouce s takovou speciální mýchačkou, z které pod tlakem hadicí natlačili ten beton do baráku přesně tam kam chtěli. Takže nemuseli tahat kbelíky po žebříku do patra, protože stále ještě nejsou schody. Ten beton je takový sušší (rozhodně neteče) a tím pádem není ani tak těžký. Dělá normálně hromádky a ty hned stahují latí.

23. 10. Jdu se podívat na barák a podlaha už je s opatrností pochozí. Vyhodnotili jsme si nabídky z našeho mini výběrového řízení a rozhodli se, že kuchyň nám udělá Domov na míru. Bydlí kousek od babičky a dělal jim kuchyň a moc hezky. A nabídl nejlepší cenu.

25.10. Koukám a na té rekontruované ulici vytrhali všechny staré obrubníky a mají je vedle na hromadě a budou tam dávat nové. To by se mi hodili. Místo svahovek, kterými chci pro jistotu zpevnit cca 30 cm schod mezi mnou a sousedem. Prý obrubníky patří obci, říkájí dělníci. Tak volám starostovi a ten, že ať mu jenom řeknu kolik toho chci, že v malém množství pro občany Říčan je to zdarma. Super.

26. 10. Přijeli schody! Dovezli prkénka a na místě to montují dohromady. Spolu s bratrancem jsme si odvezli 14 kousků vyhlédnutého obrubníku.

Si tady dovolím jenom krátkou odbočku: tak jak jsem byl v projektové fázy docela často naštvaný, že něco nejde, tak v realizační fázy jsem fakt velmi spokojený. Problémy - pokud nějaké jsou - tak se řeší hned. A je jich výrazně méně oproti jiným co kolem mě staví. Pan Šopík mi i hlasí co už udělali a jaké jsou pokroky. Kvalita práce je výborná. V praxi jsou dělníci ochotni udělat i to co se v přípravné fázi muselo komplikovaně domlouvat nebot mi rovnou bylo řečeno, že to nejde. Prostě s realizací jsem zatím hodně spokojený.

31. 10. Přijel pán z plynáren a osadil plynoměr a zapojil plyn. Reportuji to Haasům, aby si mohli zapojit kotel (ten už v domě je nějakou dobu).

Listopad 2011

Celý první listopadový týden jsou na baráku dva lidé od Haasu a tmelí sadrokartony a ke konci týdne začali s tapetováním. Využívám poslední možnosti přeložit jednu elektřinu - sice je v projektu kde má být, ale je to půdorys, takže tam není výška. Ke cti Haasů je nutno říct, že to přeloží bez keců a hned.

Tapetovací lavice

1. 11. - setkání s panel Ulrychem z Brased, který nám bude pokládat lino. Přeměřuje si místnosti ("No to je paráda. To všechno sedí. To se to dělá, když jenom kroužkuju hodnoty v plánu.") Akorát beton je samozřejmě vlhký - a celkově je v domě docela vlhko a to jsou pootevřené okna na ventilačku a celý říjen a listopad je krásné slunečné počasí. Domlouváme se na konec listopadu, že si přijde změřit vlhost a pak uvidíme.

8. 11. - ode dneška dělají kachličky v koupelně a na záchodě. Stokrát to můžeme mít naplanované a udělané vizualizace a stejně v reálu přijdeme na průsery. Takže zase děláme drobné modifikace (jako zvětšení zrcadla o 5cm apod.) Naštěstí jsou pánové velmi vstřícní. Parta z předchozího týdne dále pokračuje v tapetování.

Kachličky na záchodě

9. 11. - včera přijel pán zapojit a zprovoznit kotel. Ovšem vtipně volal přímo ze stavby během poledne, že mi ukáže funkce kotle. Ovšem měl jsem povinosti, nedal on ani Haas vědět dopředu, tak mi to holt budou muset vysvětlit jindy.

10. 11. - dneska mi vola pan Šopík, zda bych se mohl vybičovat a nechat zapojit elektřinu. Ona sice v domě je hotová, ale elektřina je jenom ve stavebním rozvaděči. Takže si musí z rozvaděče natáhnout prodlužku do pojistkové skříně v domě. Jenže tu prodlužku musí na noc sbalit, takže v noci nemůže jet kotel. A proč ještě nejede elektřina, když už je hotová od září? Někdy v druhé půlce října jsme dostal od Haasů revizi na elektřinu. Když je revize, tak si můžete podat žádost o trvalé připojení. Tu jsem EONu poslal a oni ji dostali 2.11. Od té doby mají 30 dní na to aby přijel technik a zapojil to a dal mi tu smlouvu na trvalé připojení. Tak jsem volal na infolinku jestli to nejde urychlit. "Žádost jsme dostali. Urychlit to nejde." pravila paní. Ovšem můj tatínek je elektrikář a šikovně zjistil, že to urychlit jde. Stačí na infolince oznámit, že technika jsem si sjednal sám, nahlásit jeho údaje (kontakt a jméno), číslo elektroměru a jeho aktuální stav. A to bylo vše. Pak je možné to odplombovat, tatínek to během 15 minut zapojil a do 14 dní přijede někdo to opět zaplombovat. Takže od dnešního dne řádně topíme a svítíme bez jakýchkoliv obezliček.

Jo a taky Haas zaklopil hadice vzduchotechniky v garáži. Což jsem si namyslel dodatečně, když jsem viděl jak jsou ti hadice měkké a vzhledem k tomu, že chci mít kousek pod nimi polici, tak abych je náhodou neprotrhl.

11. 11. jsou hotové kachličky. 17. - 18. 11. osazování sanity: sprchový kout, umyvadla, záchody. Plus osazení zásobníku na teplou vodu. A jelikož už fungují záchody, tak odvezli toitoiku :)

19. 11. - zaměření kuchyně - zkontrolovat míry jak jsou v realitě a ujasnit si kde co bude končit a začínat, kudy co potáhneme.

20. 11. - dávám dohromady papíry pro EON pro přepojení z krátkodobého odběru na trvalý. Trošku jsem z toho zmaten, to nemůžu dát na poprvé dobře.

21. 11. - usazení kamen - pan Říha vyzvednul v Enbře kamna co jsme měli koupené již od února, přivezl je, smontoval a usadil na místo. Docela se divil že kolem otvoru pro rouru do komína mám sádrokarton. Prý si tam mám dát Silku trojku. Nevím co to je, ale mám další námět na hovor s panem Šopíkem. (update: pan Šopík tvrdí, že je to zbytečné, že 15 to dělají takto a žádný problém. No tak to budu první sezónu intenzivně testovat a uvidíme)
Vyzvedávám u pana Svobody zrcadlo do koupelny, které jsem objednal před pár dny. Jak se ukázalo, tak sice máme ve stavebním popisu dlaždižky, ale zapoměli jsme tam dát zrcadlo, takže jsem ho musel zařídit sám.

Osazení kamen

21. - 23. 11. Přijeli chlapci z Deresty a dělají výkop kolem domu a zateplují sokl polystyrenem. Já jsem vykopal a sklidil stavební rozvaděč.

Zateplený sokl

24. 11. - Jsme domluveni s panem Ulrychem z Brased, že si přijde změřit vlhkost betonu. Tak to změřil a vyšlo nám dole 2,4 CM a nahoře 2,2 CM. Nevím co je to CM (centrální mozek?), ale v každém případě jsme přes. Limit je 2 CM. Pan Ulrych to odhadnul ještě na 10 dní. Že se domluvíme na termín a pro jistotu, že to den předem přeměří, ale že to už bude dobré. Mimochodem to měření samotné bylo také zajímavé: nejdříve elektrickým měřákem proměřil, kde to je cca asi nejvlhčí ("to je dobré, maté to dost vyrovnané") a pak že to musí změřit chemicky. Vzal majzlík a v rohu nám vymlátil díru do betonu (uááá do našeho nového betonu) o velikosti dětské pěstičky. Pak to rozmlátil na prach a hodil do takové termosky. Hodil tam nějakou tabletu a zavřel krytem jak u papiňáku a chvíli štěrchal a měřil rostoucí tlak.

Měření vlhkosti podlahy

Dneska jsem přebíral to zateplení soklu a pan Pávič mě zvyklal, že ještě máme natáhnout teplou vodu k myčce od dřezu. Je pravda, že to je jenom 1,5 metru a cca 5cm široká drážka. No probereme to příští týden s panem Šopíkem. Proč bychom to dělali? Aha já tady o tom nepsal. No napíšu:

Jde o to, že jsme si vybrali myčku do které můžete přivést teplou vodu a ušetříte za ohřev. A to zejména pokud máte v létě vodu ohřátou od slunce zdarma jako bude mít my. No ovšem kdybych takovou informaci měl před 2 měsíci, když se pokládali trubky a betonovalo se to, že? Teď to je zabetonované a po povrchu to vést nejde, neb se tama bude chodit.

25.11. - přijeli elektrikáři finalizovat elektřinu. Dokonce byli tak hodní že nám přehodili kabely v kuchyni. Jsme už neměli sílu to řešit v projektové fázi, a že si to ohlídáme v realizační fázy. No neohlídali. Kabel kouká ze zdi, vymalováno a vytapetováno. :) No ale i tak to přehodili. Super.

28.11. - přijeli dva pánové dělat finalizaci - tj. osadit zárubně, dveře, namonovat zábradlí na schody, doladit kachličky kolem dveří apod. Spusta drobností a je jich opravdu ještě hodně. Pochybuji, že to do čtvrtka (kdy má být předání) to stihnou.
Půjčil jsem vysoušeč abych trochu urychlil to schnutí podlahy.

Vysoušeč

29.11. - stále finalizace. Ovšem nastal jeden problém. Pan Samec špatně osadil skládací dveře z ložnice do šatny. Je fakt, že ten popis tam byl ambivalentní. Jíný v pudorysech a jiný v technickém popisu, ale ještě jsme se o tom včera bavili po telefonu a myslím, že jsem to dobře popsal. No a namontované je to přesně opačně (dveře musím přitahovat, místo abych do nich zatlačil). Probíráme možnosti jak to předělat, ale žádná není úplně jednoduchá a bezproblémová. No nechám to na zítra na předání domu. Mihl se tam dnes i pán od Atrey a něco kutil s rekuperací.

30.11. - ráno se na baráku zběžně stavuji. Všechno vypadá hotové (to jsem fakt nevěřil), dokonce i to zdrcadlo co jsem zařídil přidělali a k tomu super zpráva! Pan Samec otočil ty dveře. Super! Odpoledne se máme sejít s pane Šopíkem a budeme si předávat dům.

Předání trvalo necelé tři hodiny a bylo to veskrze příjemné povídání a procházení všech blbostí a blbinek v domě. Ke všemu jsme dostali náležité poučení. Všechno jsme si vyzkoušeli. Na všechny otázky jsem dostal odpověď. Docela mě překvapilo (příjemně), že za ty průběžné změny co jsme si namysleli si připlatíme jenom 640 Kč. Osobně jsem čekal aspoň deseti tisícovou částku. Takže v tomto světle jsem některé drobnosti (jako např. drobný nepořádek kolem domu - možná tak dohromady plná igelitka drobného bordelu) ani nezmiňoval, protože kdybych to s tím začal prudit, tak pan Šopík by mohl začít naceňovat spoustu věcí co udělali zdarma (například zaklopení vzduchotechniky v garáži, nebo přeložení elektriky v obýváku). No suma sumárům jsme do předávacího protokolu dali tři věci. To že neudělali hromosvod - což se nedivím, protože poslední měsíc jsou takové namrzající mozkomorovské mlhy a poklopem jsem vykouknul na střechu a já bych na ni nevlezl do jara ani za milion. Potom nejsou hotové dveře do špajzky - všude je rumunská třešeň, kromě dvou dveří a špajz je jedna z těch místnostní, která bude mít jinou barvu dveří. No a někdo to spletl a přivezli to v rumunské třešni, jako je ten zbytek. A jelikož to bylo dva dny před předáním, tak samozřejmě nemohli stihnout vyměnit, protože ty dveře se musí znovu vyrobit. A pak chybí jeden nášlap u komínu, neb jim praskla jedna křidlice co má ten držák a tak je tam zatím normální křidlice. Všechno jsou to drobnosti ke kterým se sami přiznali a které brzy opraví. Takže jsem jim osobně vytknul jednu jedinou věc a to je střihající beton nahoře nad schodama. Jelikož díky průseru se schodama na začátku stavby se betonovalo a až pak se osazovaly schody, tak tam nechali malý výkus na šířku schodů a dlouhý cca 5cm a ten se dodatěčně vybetonoval až po osazení schodů. Pod tím betonem je polystyren, který trochu pruží. A jelikož ten beton je jen 5 cm vysoký a není nijak propojen se zbytkem podlahy, tak když se na něj šlápne (a na to místo prostě šlápnete vždy, když vyjdete schody), tak to zapruží tak o 3 mm, což je dost na to abyste to jednak cítili a druhak na to aby to střihlo podlahu. Nakonec jsme to nedali do protokolu, protože to má přijít zítra spravit pan Samec starší. No tak uvidíme.

Prosinec

2. 12. - Přišel pán opravit ten chodící beton. Super, beton se už nehejbá.

4. 12. - Vyřezávám drážku pro vodu k myčce. Poprvé v životě něco řežu flexou. Silný to nástroj. Strach se pomalu mění v respekt a pokoj se pomalu mění ve velmi zaprášenou místnost.

6. 12. - Přijel pán na revizi komínu. Prohlédl si komín a kamna, řekl že dobrý a zase odjel. Po pár dnech přišla revizní zpráva.

7. 12. - Přijel pán na seřízení a předvedení kotle. A zapojil zásobník na vodu a solární panely.

Zjištuji kdy přijedou instalatéři natáhnout trubku, protože v pondělí mají přijít podlaháři a hned po nich má navazovat montáž kuchyně a před podlahářemi se musí ještě ta trubka zalít do opravného betonu a ten musí aspoň den tvrdnout. No tento týden už určitě ne. Super :( Domlouvám se s nimi, že jim nebude vadit, když si najdu svého instalatéra a on jim do toho hrábne. Jedná se o jedno téčko a dva metry trubky. Celé odpoledne obvolávám instalatéry v Brně. Obvolal jsem jich cca dvacet. Polovina z nich nemá nářadí na Rehau trubky, které tam máme a druhá polovina nemá až do konce ledna čas. Ať mi někdo řiká že je nějaká krize!

9.12. - Instalatéry jsme nesehnal - ruším termín s podlahářema. Přesouvám to na neurčito. :(

10. 12. - V sobotu ráno jdeme vybrat koberec do dětského pokojíky vyber koberce, že bychom ho pak dali podlahářům rovnou položit. A odpoledne objíždíme obchody a vybíráme světla. Koupili jsme jich asi 16. Dalších 9 vybereme někdy později.

11. 12. - Objíždím supermarketový stavebniny a sonduji čim asi zaleju tu drážku až tam instalatéři udělají tu trubku. Tak aby to něco vydřželo a rychle to zaschlo.

13. 12. - Sakra, my jsme ještě definitivně nevybrali a neobjednali lišty k podlaze. Výběr lišty.

14. 12. Instalatéři přijeli a udělali konečně tu trubku teplé vody k myčce.

15. 12. Přijel pan Ulrych z Brased a provedl kontrolu vlhkosti a ujal se zalití drážky materiálem s kterým má Brased zkušenost. Vlhkost je pod 2 CM (konkrétne 1.6 a 1.8) kromě přístěnku pod schody (důvěrně mu říkáme Harryho přístěnek), kde bylo 2.1 CM, ale to je tím že tam byly zavřené dveře a nevětrá se tam (Asi tam někdy budeme chtít dodělat mřížku aby to trochu větralo).
Nicméně tím, že jsme zrušili ten nasmlouvaný termín 12.12. tak nevím kdy budou moci podlaháři znovu nastoupit. Do vánoc to prý už nebude a do konce ledna mají plno. Uáááá. Ale prý nemusím mít strach, že 80 % lidí není nachystáno včas (tak jako my) a že jak se nějaký termín uvolní tak mi dají vědět.

17.12. S tátou montujeme první várku světel (skoro všechny co jsme koupili v první várce).

18.12. Volají podlaháři že by zítra mohli přijet. Hurááá.

19.12. Lití stěrky. Odpoledne jdu zajišťovat náklaďák na stěhování. Kamarádi co mají náklaďák mezi svátky nemůžou a tak to zajišťuji u Stěhování Staněk. Stěhování je domluveno na 29.12.

21. až 22. 12. Pokládka podlahy.

22. 12. Kluci přivezli kuchyň a uložili ji garáže. Protože po podlaze by se tři dny nemělo nic stěhovat.

27 až 28. 12. - Děti jsou u babička až do pátku. Zatímco normální lidé i užívají vánoc a hezky naklizeného domova, tak my balíme věci do krabic a do pytlů. Křehké věci odvážíme už dopředu autem. Kritický nedostatek krabic!

29. 12. - Demontáž posledních věcí. Lehká panika jestli to všechno klapne (Přijdou ti kamarádi na stěhování nebo to budeme nosit sami? Přijede ten stěhovák?). V půl jedenácté začnou chodit první kamarádi a pomáhat s demontáží a nosit nejhorší věci, co se nevlezou do výtahu, po schodech. Náklaďák má dorazit v poledne. Je 12:15 a auto nikde. Tak volám na dispečink. Prý dorazí za půl hodiny. Mezitím jsem nehlídal kamarády a ti stihli odnosit téměř vše odnosit dolů ke schránkám. A to tak že se tam nedá projít! Nejlepší čas na historky o tom jak kamarádovy přijeli stěhováci s 4 hodinovým zpoždením :) V 12:45 přijíždí náklaďák. Již jenom skládáme tetris do náklaďáku a za dvě hodiny je to naloženo, převezeno a vyloženo! Takže nás stěhování stálo necelé dva tisíce!

V noci se mi zdají po několika letech znovu sny. Bohužel jenom tento a následují dne, pak už zase nic. Ale i tak to bylo super.

30. 12. - jedeme do Ikei koupit stůl a židle a montujeme je za vydatné pomoci našich dětí.

31. 12. - Oslava s kamarády již v novém domě.

Leden

2. 1. - Poprvé pereme. Pračku máme v patře. A krátce po začátku ždímání se začne valit voda ze stropu dole v přízemí. Nahoře není ani kapička vody, takže je jasné že někde ve zdi teče odpad. Volám Šopíkovi a ve středu by měli přijet to řešit. Večer už vše vyschlo a ani na stěnách nejsou mapy, takže to je trochu štěstí.

4. 1. - Přijeli instalatéři na tu vodu. Oddělali kus stěny v naší ložnici, která sousedí s koupelnou a zjistili, že odpad z pračky prostě nikam nevede a končí uprostřed zdi! Tak trubku napojili, stěnu a podhled jsme nechali otevřené aby stěna mohla vyvětrat. Ze začátku příštího týdne to přijede někdo jiný zaklopit a vymalovat.

4. až 5. 1. - Kluci montují kuchyň, špajzku a i šatní skříň v předsíni. Do předsíně si přivezli sice o deset cm kratší zrcadlo, ale neva. Dovezou nove za pár dní. Jinak moooc velká spokojenost.
Ale zase mi Haas připravil těžkou chvilku: chystáme ostrůvek a najednou zjistíme, že v tom kabelu pro myčku není elektřina. V poho, to bude shozený jistič. Nebyl. Zkoušeli jsme všechno včetně testování fáze ve skříní, vyhození fíčka. Nic. Vypadá to že kabel je asi někde přeseknutý (samozřejmě je celý pod betonem v podlaze (sice v chráničce, ale hýbat s ním moc nejde). Tak mě polila horkost a promítnulo se mi všechno co nám způsobyl ten přívod teplé vody k myčce a teď by to bylo zbytečné! No zkrátím to. Zavolal jsem taťkovi a zjistil, že sice fáze na jističi je, ale ten kabel není vůbec k tomu jističi zapojen! Po pěti minutách vše jelo jak má, ale ty šedé vlasy už nám nikdo nevrátí.

7. 1. - S tátou zapojujeme další světla a překládáme jednu zásuvku v kuchyni.

10. 1. - Přijeli pánové z Haasu a zaklopili ty odříznuté stěny. V ponděli by pak měli přijet malíři to vymalovat.

13. 1. - Měření domu termokamerou. Dopadlo to nad mé očekávání. Jenom drobná zjištění: Z garáže do předsíně pod dveřma trochu táhne (uděláme práh nebo jiné těsnění) a mezi zateplením základu a stěnou jsou na dvou místech spáry kterými trochu uniká teplo. Horní stavba jako taková je bez problémů.

Tady si dovolím krátkou odbočku k provozu solárů a zásobníku teplé vody. Máme zásobník na cca 250 litrů a je vrstvený. Tj. nahoře se udržuje 50° až 60°C. Ale dole je teď běžně jenom 10°C. Je teď docela teplá zima a v poledne bývá venku i 6°C. V takovém případě bývá na kolektorech i 60°C a cca hodinu přes poledne (asi jak se přehoupne teplota na kolektoru přes 30°C) se sepne čerpadlo a kolektory ohřívají zásobník vody. Jaký to má ekonomický přínos jsem ještě nestihl zanalyzovat. A podobně mám radost z rekuperace. V podstatě celý týden neotevřeme okno a přitom je doma velmi čerstvý vzduch a přitom teplo. Přirovnal bych to k pocitu z vytápěného letního kina :)

Fotky

Stavba základů
Stavba den první
Stavba další dny
Vrtání studny
Dlažba nájezdu
Kuchyň

Odkazy:

Haas Fertigbau: http://www.haas-fertigbau.cz
Deresta: http://www.deresta.cz
Stavební dozor: http://www.idealbau.cz/
Studnař Slepička: http://www.sofi.cz/studny/
Měření radonu: http://www.radon1.cz/
Geodeti: http://www.ogis.cz/
Projektant Tauš: http://www.atelierzeta.cz/
Kominictví Říha: http://www.rihakominictvi.ic.cz/
Kuchyně: http://www.domovnamiru.cz/


Posted by Miroslav Suchý | Permanent link
Comments
comments powered by Disqus