2019-12-09 18:11:41

Hybrid vs. Elektro (2. díl)

Víte jaký je rozdíl mezi hybridem a plug-in hybridem? A elektroautem?

Hybrid je auto, které má sice baterku, ale velmi malou. Ujede na ni řádově stovky metrů. Jinak se pohybuje pomocí spalovacího motoru. Jízdu na baterii využívá při rozjezdu nebo když je potřeba zrychlit (koukněte na skvělý simulátor převodokvy z Priusu). Při brzdění se rekuperuje energie a ukládá se do baterie. Případně se baterie dobíjí alternátorem. Ale není ji možné dobíjet ze sítě.

Plug-in hybrid je auto, které má jak baterku, tak i motor. Na baterii ujede i menší desítky kilometrů. Auto je možné zapojit do nabíječky nebo do zásuvky. Mezi motorem a baterkou můžete zpravidla sami přepínat. Takže po městě, nebo celou cestu do práce můžete jet na baterku. Večer dobijete. Ale pokud potřebujete jet dál, tak klidně přepnete na spalovací motor a pokračujete.

Elektromobil jezdí výhradně na baterii. Baterie se musí dobíjet z elektrické sítě. Není možné ji dobít z motoru (až na drobné výjimky).

Spalovák - Jakýkoliv automobil na benzín, naftu nebo plyn.

Pro formu dodám, že existují auta na vodík. Ale prakticky se nedají koupit, kde doplnit. Mnoho lidí věří, že elektřina je slepá větev a budoucnoust patří vodíku. Osobně si myslím, že vodík se v osobní dopravě neprosadí a jeho význam vidím spíše v nákladní dopravě.

Předchozí díl


Posted by Miroslav Suchý | Permanent link
Comments
comments powered by Disqus